Forumdaki Kopya İçerikler

Benim Kitabım - İstediğin yaşam şekli için

sklmm

Üye
Üye
18 Eki 2022
6
0
1
Merhaba,
Orijinal ve telif haklarıyla sıkı sıkıya bağlı bir sitemiz var. Onun bir de forumu var. Genelde olarak edebi bir forum olduğundan forumunda şiir, hikaye gibi alanlar var. Malumdur ki insanlar bu tür eserlerini milyon sitede paylaştıktan sonra gelip burada da paylaşabilmektedirler. İşin asılı forum ana sitenin alt klasöründe, yani site-com/forumlar gibi. Bu da direkt olarak siteye katkı veya etki oluyor Google gözünde. Fakat bu saydığım eserlerin kopya olma ihtimali siteyi nasıl etkiler? Yazıları veya forumdaki diğer orijinal başlıkları söndürür mü? Bu arada bu şiir, hikaye gibi eserler telif hakkını ihlal etmemektedir, çünkü bizzat kendi şairi tarafından yayımlanmaktadır. Bu konuya da çok dikkat ederiz.

Şimdi burada problemi anlayabiliyorum. Fakat bunun boyutunu merak ediyorum. Çözüm için de fikirlerinizi almak istiyorum. Zannımca iki yol var. Birincisi forumu subdomaine taşımak. Lakin bunu yapmak istemiyorum. Siteyi bir platform gibi göstermek istediğimden ve orijinal içeriklerin katkısından mahrum olmak istemediğimden... İkinci yol ise forumdaki şiir, hikaye ve deneme gibi alanları botların -google vs- erişimini engellemek. Adsense için bu nice olur bilemiyorum. Hem bunun oralarda paylaşılan orijinal içeriklerin, yani başka yerlerde paylaşılmamış olanlara haksızlık olabileceğini düşünüyorum. Çünkü onlara şiirlerinin ve isimlerininGoogle'da yükseleceği gibi birtakım sizin de bildiğiniz gibi güvenceler verilmekte. Sizce başka bir yol olarak oralarda denetimi arttırıp başka mecralarda paylaşılmış olanları kabul etmemek gibi bir kural mı koymalıyım? Her başlık kontrol sonucu onaylansın. Bu çok sert olur mu? Diğer yandan akla yakın geliyor.

Sizce hangisini yapmalıyım? Bunlardan birini yapınca geçmişe yönelik tüm verileri Google'dan silmek ne denli etkili olur? Son dediğim yöntem ile bunu yapamayacak olsam da sonuçta artık yeni kopya içerikler olmayacak. Bu konu birkaç gündür canımı sıkıyordu. Paylaşmak ve çare bulmak istedim.

Arzu Çevikalp

SEO Uzmanı
SEO Uzmanı
Webmaster
Destek Ekibi
4 Tem 2018
80
93
18
İstanbul
www.arzucevikalp.net
Merhaba,

Öncelikle danıştığınız için teşekkürler. İşin Adsense tarafından konuşmam gerekirse; kopya olması büyük bir sorun yaratır; çünkü başınızın belaya girmesi dahi söz konusu. Bir de o içerikler duplicate içerikler olarak kayda girdiği için onları kayıttan silmek de kolay değildir. Başka yerlerde içerikler sizde paylaşılıyorsa kaynak belirtilmelidir, aksi halde Google bunu intihal olarak algılar. Adsense için en önemli kural biricikliktir, yani özgün ve size özel olmalıdır, olmadığı zaman politika ihlaline giriyor ve işin içinden çıkamıyorsunuz. (Dolayısıyla yazınıza istinaden yazarlar başka yerde aynı yazıları yazmamalı ve siz yayınlamamalısınız) Google bu konuda net ve serttir. Google algoritmaları yapay zeka ile inşa edildiklerinden ötürü her türlü yasalsızlığı yakalar, bu da ileride sitenizin banlanmasına neden olabilir.

Botları engellerseniz Adsense için sitenizi bulamaz ve tarayamazlar, reklam almanız zorlaştığı gibi sitenizde index sorunları meydana gelir. Search Console kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız şunu yapabilirsiniz: bazı sayfaları no index yaparsınız, bazı sayfaları da url kaldırma aracıyla google indexinden kaldırırsınız, hatta bazı urlleri de güvenli filtreleme aracıyla ayıklarsınız. Bazı sayfaları kaldırdığınızda URL’lerin neden dizinde yer almadığına dair bilgi veren kapsam sorunlarına da bakmayı ihmal etmeyin. Şunu da hatırlatayım; URL kaldırma aracı ile kaldırdığınız linkler 6 ay süre ile dizinde yer almazlar, 6 ay geçtikten sonra yeniden dizine eklenebilme durumları var, o yüzden yazılar konusunda dikkat etmenizi tavsiye ederim. Linkleri kaldırdığınızda 404 hatası vermemesi için de 301 yönlendirmesi yaparsanız ilerideki sorunları en aza indirgersiniz.
Mesela robots.txt dosyanıza hariç tutmak istediğiniz likleri ve dosyaları belirtebiliyorsunuz. Robots.txt üzerinde engelli olan URL’ler sayfa içi linklerde de yer almamalıdır. Buna dikkat edin. Ayrıca bir URL için noindex etiketi kullanırsanız da o URL’lerin sitemap üzerinde yer almaması gerek.

Google'da yükselmek ve sağlam adımlarla ilerlemek için her bir yazara SEO yapılması gerek, çok büyük bir emek istiyor, ancak mümkün. SEO için de yazarlarınızın dikkat etmesi gereken bazı kurallar var.

Bunu yine bir okuyun: Telif Hakkı İhlalini Tekrarlayan Kullanıcı Politikası - Yasal Yardım

sklmm

Üye
Üye
18 Eki 2022
6
0
1
@Arzu Çevikalp Dediğim sitenin 2 kısmı bulunmakta. birinci blog kısmı, diğeri forum. Aynı burası gibi. Blog kısmında SEO'ya çok dikkat ederim. Forumda ise yine çok güzel içerikler var ama şiir hikaye gibi alanlarda insanlar kendi şiirlerini paylaşıyorlar. Bunu da çok defa başka yerlerde paylaştıklarını aynen paylaşıyorlar. Lakin telif ihlali söz konusu değil, çünkü kendi eserleri. Bununla alakalı kanunun hep farkındayım.

Forum ise şiir ve edebiyat üzerine teksif ettiğinden bu konu canımı sıkıyor. Kesip atamıyorum hemen.

Google Search Konsolu kullanırım.

Arzu Çevikalp

SEO Uzmanı
SEO Uzmanı
Webmaster
Destek Ekibi
4 Tem 2018
80
93
18
İstanbul
www.arzucevikalp.net
@Arzu Çevikalp Dediğim sitenin 2 kısmı bulunmakta. birinci blog kısmı, diğeri forum. Aynı burası gibi. Blog kısmında SEO'ya çok dikkat ederim. Forumda ise yine çok güzel içerikler var ama şiir hikaye gibi alanlarda insanlar kendi şiirlerini paylaşıyorlar. Bunu da çok defa başka yerlerde paylaştıklarını aynen paylaşıyorlar. Lakin telif ihlali söz konusu değil, çünkü kendi eserleri. Bununla alakalı kanunun hep farkındayım.

Forum ise şiir ve edebiyat üzerine teksif ettiğinden bu konu canımı sıkıyor. Kesip atamıyorum hemen.

Google Search Konsolu kullanırım.

Arzu Çevikalp

SEO Uzmanı
SEO Uzmanı
Webmaster
Destek Ekibi
4 Tem 2018
80
93
18
İstanbul
www.arzucevikalp.net
Size önerilerimi ve yapılması gerekenleri belirttim, yine belirteceğim gibi sitenize veya foruma yayınlanmış yazıları SEO açısından da koymamanızı öneririm, eğer yazarlar o yazıları başka yerlerde yazmışlarsa kaynak belirtmeliler, dediğim gibi kopya içerik konusunu Google doğru bulmuyor. Reklam alma sürecinde ise olumsuz sonuçlanabiliyor. Telif hakkı olmayan yazı veya video paylaşmak da suç, önce izin almak gerekiyor. Yazının tümü kaynaksa yazının altında belirtiyorsunuz, birkaç cümlesi kaynaksa da parantez içi yapıyorsunuz. Bilimsel makale yazmak gibi.
Siz diyelim bir yazı yazdınız başka siteye kendi sitenizde yayınlayacaksınız, yine kaynak belirterek yayınlayabilirsiniz.

sklmm

Üye
Üye
18 Eki 2022
6
0
1
Telif hakkı olmayan yazı veya video paylaşmak da suç, önce izin almak gerekiyor.
Her şeyin telif hakkı vardır. Sadece kullanıma izin almak gerekiyor.

Zaten kendisine ait bir eseri umumi olarak paylaşabilecekleri yerlerde paylaşan insanlar niçin kendi eserlerini paylaşmak için izin alsınlar. Ben şiirlerimi burada paylaştıktan sonra başka bir sitede paylaşmak için niçin sizden izin alayım ve sizin malınızmış gibi kabul edeyim. Bu mantıksız. Zaten kanunda da (Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu) böyle bir şey yok. Ha, biri benim yazımı benden izinsiz yayımlarsa o başka.

Lakin cevabınızda türleri birbirine karıştırmışsınız gibi. Blog kısmında şiir gibi şeyler paylaşılmıyor. Özgün, SEO için çalışılmış (en ince detaya kadar) içerikler var. Forum ise sanki ayrı dünya.

Galiba başka mecralarda paylaşılmış eserlerin paylaşılmaması gerektiğiyle alakalı bir kural koyacağım.

Teşekkürler.

sklmm

Üye
Üye
18 Eki 2022
6
0
1
Sitemi Donanım Haber'e benzetebiliriz. Blog kısmında haberler yazılar vs. varken forumunda üyeler paylaşım yapar tartışır vs. vs.

sklmm

Üye
Üye
18 Eki 2022
6
0
1
@Arzu Çevikalp Hanım eğer sert bir ifade gibi algılandıysa cevabım kusura bakmayınız. Sonuçta aynı yolun yolcularıyız, Rabbim daim ve güzel neticeler almamızı nasip eylesin. Sadece dediğim gibi can sıkan bir problem. Kontrolü ise sizin bu forumda yazılanları kontrol edebildiğiniz gibi. Mesela siz hem burada hem de şahsi sitenizde aynı yazıları yayımlamışsınız. Bilemiyorum, belki benim kadar şu an kafaya takmıyorsunuz.

Şimdi, planım şu: Forumdaki yeni başıklarda kopya içeriğe izin vermeyecek kurallar koyacak ve takibini yapacağım. Eski içeriklere ise ne yapmalıyım bilemiyorum. Bazı program veya siteler yardımıyla kopyaları tespit edip silmeli, sonrada url'yi Google'dan kaldırmalı mıyım? Lakin böyle bir şeyde de üyelere karşı bir haksızlık veya mahcup düşme halinden korkuyorum. Eskileri aynen bırakıp yenilere dikkat etmek de ileriye dönük olarak hatayı telafi edebilir mi?