Google Adsense Faturaları Türkiye'de Gider Gösterilir mi?

Benim Kitabım - İstediğin yaşam şekli için

daralhan

Üye
Üye
6 Ara 2020
4
2
3
2017 veya 2018'de Google Türkiye'de vergi vermemek için kaçtı. O tarihten beri -benim için- yüklü sayılacak şekilde reklam verdim.

Benim gibi mikro işletmenin reklam için para harcadığı ve sadece Türkiye'den milyarca lira geliri olan Google Adsense'nin Türkiye'den kaçıp gitmesi benim için can sıkıcı bir durum.

Verdiğim reklamlardan da istediğim randımanı alamadım malesef. Çünkü ürün değil "hizmet" satıyordum.

Her neyse..

Bazı haberler çıkmış bulunmakta

Acaba artık google adsense harcamalarımızı kdv veya yönetim reklam gideri olarak gösterebiliyor muyuz? Konu hakkında bilgisi olan var mı?

• Beğen
Tepkiler: Atacbala

Atacbala

Destek Ekibi
Destek Ekibi
16 Eyl 2019
507
304
63
2017 veya 2018'de Google Türkiye'de vergi vermemek için kaçtı. O tarihten beri -benim için- yüklü sayılacak şekilde reklam verdim.

Benim gibi mikro işletmenin reklam için para harcadığı ve sadece Türkiye'den milyarca lira geliri olan Google Adsense'nin Türkiye'den kaçıp gitmesi benim için can sıkıcı bir durum.

Verdiğim reklamlardan da istediğim randımanı alamadım malesef. Çünkü ürün değil "hizmet" satıyordum.

Her neyse..

Bazı haberler çıkmış bulunmakta

Acaba artık google adsense harcamalarımızı kdv veya yönetim reklam gideri olarak gösterebiliyor muyuz? Konu hakkında bilgisi olan var mı?
Selam sanirim Google adwordsten bahsediyorsunuz,reklam giderleri vergiden dusulebiliyor

halil

Üye
Üye
Banlı Üye
1 Ara 2020
180
114
43
Yani, sonuçta işletmen için harcama yapıyorsun. Tüm işletme harcamaları vergiden düşülebiliyor diye biliyorum.

daralhan

Üye
Üye
6 Ara 2020
4
2
3
Selam sanirim Google adwordsten bahsediyorsunuz,reklam giderleri vergiden dusulebiliyor

Hayır google adsense üzerinden şirketimin reklamını yaptım. Ve reklam masrafım kadar vergi borcum -kdv, gelir vergisi, stopaj vs- var :/

Acaba son 2-3 senelik google adsense giderlerimi nasıl vergiden düşürebilirim?

Bir yol var ancak onda da yüzde 18'lik kdv'yi benim ödemem gerektiiğini söylüyorlar. KDV2 beyannemesi ile.

Bu durumu benim gibi küçük işletmeciler nasıl aşıyor çok merak ediyorum? Ya da bir mali müşavir keşke yardımcı olsa?

Yusuf ERGİŞİ

Google Diamond Product Expert
Yönetici
Geliştirici
Moderatör
SEO Uzmanı
Webmaster
Yazar ve Eleştirmen
10 Nis 2018
2,395
1,457
113
Ankara
adsenseturkiye.com.tr
Hayır google adsense üzerinden şirketimin reklamını yaptım. Ve reklam masrafım kadar vergi borcum -kdv, gelir vergisi, stopaj vs- var :/

Acaba son 2-3 senelik google adsense giderlerimi nasıl vergiden düşürebilirim?

Bir yol var ancak onda da yüzde 18'lik kdv'yi benim ödemem gerektiiğini söylüyorlar. KDV2 beyannemesi ile.

Bu durumu benim gibi küçük işletmeciler nasıl aşıyor çok merak ediyorum? Ya da bir mali müşavir keşke yardımcı olsa?

Merhaba,

Destek olan arkadaşlarıma teşekkür ederek eklemek istiyorum. Google AdSense üzerinden nasıl reklamınızı yaptınız? Google AdSense, Google ADs aracılığı ile yayıncıların reklam sunması ve gelir etmesi için geliştirilmiş platformdur. Yani siz bir tür satış yapıyorsunuz (reklam gösterimleri) ve gelir elde ediyorsunuz. Yani başkalarının reklamlarının reklamını yapmıyorsunuz. Bu konuyu iyi ayırt etmek gerekiyor. Google ADs (eski adıyla AdWords) üzerinden yaptığınız işlemler evet gider olarak gösterilebilir. Ama kazanç elde ettiğiniz platformlar (gelir geliyor gitmiyor) üzerinden gider gösteremezsiniz. Gider olan yani sizden ücret kesilen platformları usule uygunsa vergiden düşmek adına gösterebilirsiniz.

Kolaylıklar dilerim.

daralhan

Üye
Üye
6 Ara 2020
4
2
3
Merhaba,

Destek olan arkadaşlarıma teşekkür ederek eklemek istiyorum. Google AdSense üzerinden nasıl reklamınızı yaptınız? Google AdSense, Google ADs aracılığı ile yayıncıların reklam sunması ve gelir etmesi için geliştirilmiş platformdur. Yani siz bir tür satış yapıyorsunuz (reklam gösterimleri) ve gelir elde ediyorsunuz. Yani başkalarının reklamlarının reklamını yapmıyorsunuz. Bu konuyu iyi ayırt etmek gerekiyor. Google ADs (eski adıyla AdWords) üzerinden yaptığınız işlemler evet gider olarak gösterilebilir. Ama kazanç elde ettiğiniz platformlar (gelir geliyor gitmiyor) üzerinden gider gösteremezsiniz. Gider olan yani sizden ücret kesilen platformları usule uygunsa vergiden düşmek adına gösterebilirsiniz.

Kolaylıklar dilerim.

Google ads üzerinden firmamın reklamını yaptım. Mimarlık ofisi sahibiyim. Ben de bunun üzerine google arama sonuçlarında öne çıkmak için reklamlar verdim. Herhangi bir ürün satmadım yani.

Faturalandırma kısmında ise siz sadece -ekstre veriyorsunuz fatura vermiyorsunuz-. Bu yüzden sizin adınıza benim sizin yerinize fatura düzenleyip sizin adınıza KDV ödeyip gider gösterebileceğimi kendim öğrendim.

Elimde 2-3 senede 30k kadar hiç bir şekilde muhasebeleşmemiş reklam gideri var. Bunu nasıl muhasebeleştirerek gider olarak gösterebilirim.

• Beğen
Tepkiler: Yusuf ERGİŞİ

Yusuf ERGİŞİ

Yönetici
Geliştirici
Moderatör
SEO Uzmanı
Webmaster
Yazar ve Eleştirmen
10 Nis 2018
2,395
1,457
113
Ankara
adsenseturkiye.com.tr
Google ads üzerinden firmamın reklamını yaptım. Mimarlık ofisi sahibiyim. Ben de bunun üzerine google arama sonuçlarında öne çıkmak için reklamlar verdim. Herhangi bir ürün satmadım yani.

Faturalandırma kısmında ise siz sadece -ekstre veriyorsunuz fatura vermiyorsunuz-. Bu yüzden sizin adınıza benim sizin yerinize fatura düzenleyip sizin adınıza KDV ödeyip gider gösterebileceğimi kendim öğrendim.

Elimde 2-3 senede 30k kadar hiç bir şekilde muhasebeleşmemiş reklam gideri var. Bunu nasıl muhasebeleştirerek gider olarak gösterebilirim.
Tamam şimdi durum netleşmiş oldu. Google Ads ile Google AdSense birbirinden tamamen farklıdır. Bu durumu Google AdS destek forumu tarafına iletebilir misiniz? Hatta daha kısa yoldan 0850 304 10 45 bu numarayı arayıp destek alabilirsiniz.

AdSense ile ilgili soru ve sorunlarınız için her zaman sizlere destek olmaktan mutluluk duyarız.

Bizimle iletişim kurduğunuz için teşekkür eder, kolaylıklar dileriz.

• Beğen
Tepkiler: feridearhan

daralhan

Üye
Üye
6 Ara 2020
4
2
3
Google, facebook, twitter, spotify.... Milyarlarca lira kazanıp bu ülkeye vergi vermiyorlar.

Vergiyi de bize ödettiriyorlar. İnanılır gibi değil cidden. :mad::mad:

Türkiye Cumhuriyeti bu servisleri neden kapatmıyor akıl alır gibi değil!

halil

Üye
Üye
Banlı Üye
1 Ara 2020
180
114
43
Google, facebook, twitter, spotify.... Milyarlarca lira kazanıp bu ülkeye vergi vermiyorlar.

Bildiğim kadarıyla onlar reklam satışlarından KDV'yi veriyor. Çünkü ben Instagram'da reklam verirken öyleydi. Geri vergisi veriyorlar mı bilmiyorum. Bu topraklarda faaliyet gösteriyorlarsa her türlü vergiyi vermeleri lazım.
İkincisi zaten normalde, her ülkede olduğu gibi, gelir vergisi vermek mecburiyetindeyiz. Bunu asgari ücretlerde dealıyorlar, direkt brütten kesinti olarak. Lakin vergiden kaçınmak mevzusu var. Vergi kaçırmak değil, kaçınmak. Mesela siz işletmeniz için bir demirbaş alıyorsunuz veya onun için gideriniz oluyor, bunu vergiden düşebiliyorsunuz. Devlet size bu hakkı tanıyor.

• Beğen
Tepkiler: Yusuf ERGİŞİ

Yusuf ERGİŞİ

Yönetici
Geliştirici
Moderatör
SEO Uzmanı
Webmaster
Yazar ve Eleştirmen
10 Nis 2018
2,395
1,457
113
Ankara
adsenseturkiye.com.tr

Tekrar selam :)

Normalde birçok ülke ile çifte vergilendirmeyi önlemek adına anlaşmalar yapılmış. 2018 yılından itibaren ülkemizde bu anlaşmaya ek bir kanun çıkarıldı ve internet üzerinden elde edilen gelirler üzerinden vergi alınacak denilerek, vergilendirme başlamış oldu.

...diğer taraftan, 19/12/2018 tarihli ve 30630 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 18/12/2018 tarihli ve 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında ve Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasında sayılanlara internet ortamında verilen reklam hizmetleri vergi kesintisi kapsamına alınarak, bu hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere yapılan ödemelerden vergi kesintisi yapılması gerektiği yönünde düzenleme yapılmış olup, söz konusu Karar ile ilgili açıklamaların yer aldığı 1 seri nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "15.3.11.1.1. İnternet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin ödemeler üzerinden yapılacak vergi kesintisi" başlıklı bölümünde;

".....

Ayrıca, internet ortamında reklam hizmeti veren veya bu hizmetlerin verilmesine aracılık eden gerçek kişilere yapılan ödemelerde vergi kesintisi oranı %15 olarak uygulanacaktır. Söz konusu vergi kesintisi uygulamasında gerçek kişinin tam veya dar mükellef olmasının bir önemi bulunmamaktadır.

İnternet ortamında reklam hizmeti veren veya bu hizmetlerin verilmesine aracılık edenlerin mükellef olup olmadığına bakılmaksızın, bu hizmetlere ilişkin ödemelerden vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.

....."

açıklamaları yer almaktadır.

Buna göre, gerçek kişilerce internet ortamında reklam hizmeti verilmesi yahut reklam hizmeti verilmesine aracılık edilmesi halinde, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesine göre vergi kesintisi yapmakla sorumlu olup reklam hizmeti alanlar tarafından söz konusu gerçek kişilere yapılacak ödemeler üzerinden % 15 oranında gelir vergisi kesintisi yapılacak olup, şahsınıza ait internet sitesi alanında (Youtube) yayınlanan reklamlar nedeniyle Google firmasınca tarafınıza yapılan ödemelerin ise 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına göre vergi kesintisine tabi olan ödemeler kapsamında değerlendirilmesi söz konusu değildir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre; şahsınıza ait internet sitesi alanında yayınlanan reklamlardan dolayı Google firması tarafından adınıza yapılan ödemelerin Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesine göre ticari kazanç olarak değerlendirilmesi, mevcut gelir vergisi mükellefiyet kaydınız devam ettirilerek söz konusu gelirinizin Gelir Vergisi Kanununun 85 inci maddesine göre yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, yurtdışında şahsi gelir vergisi ödemeniz halinde bu vergilerin ödendiğinin Kanunda belirtilen şekilde tevsik edilmesi şartıyla, beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsubu mümkün bulunmaktadır.

Özetle;

Ülkeler arası vergi işlemleri, aralarında yaptıkları anlaşmalarla sabittir. Anlaşması bulunmayan ve ülkemizde temsilciliği olmayan (Google Ads'in İstanbul'da mevcut) markalar üzerinde çalışmalar devam ediyor, yaptırım uygulanacak. Yada tamamen ülkemizde telekomünikasyon üzerinden yasaklanarak kapatılacak.

Kolaylıklar dilerim.

• Beğen
Tepkiler: gugilabla ve halil