Merhaba
YouTube'dan para kazanma konusunda çok kritik bir dönüm noktasındayım ve geçmişteki hatalarımın gölgesinde kalmamak için yasal ve en sağlıklı yolu bulmaya çalışıyorum. Tecrübeli yayıncıların görüşlerine ve güncel bilgilere ihtiyacım var.
Asıl Sorum:
YouTube'dan para kazanma konusunda çok kritik bir dönüm noktasındayım ve geçmişteki hatalarımın gölgesinde kalmamak için yasal ve en sağlıklı yolu bulmaya çalışıyorum. Tecrübeli yayıncıların görüşlerine ve güncel bilgilere ihtiyacım var.
1. Geçmiş Durum (2018-2022)
- AdSense Hesabı: Yaklaşık 2018 yılında kendi adımla açtığım bir AdSense hesabım vardı. Başlangıçta ödeme bilgileri girmemiştim, sadece eski iş yerimin adresi ve ismim kayıtlıydı.
- YouTube Kanalı: Bu AdSense hesabıyla aynı e-posta adresi üzerinden bir YouTube kanalı açmıştım. Bu kanalı esasen filmleri VDS üzerinden indirip Türkiye'deki evimden izlemek için kişisel bir izleme alanı olarak kullanıyordum. Çoğu videoyu gizli tutmama rağmen, telif hakkı ihlali (veya başka bir ihlal) yapmış olabilirim.
- Kanalın Kapatılması: 2022 yılında, YouTube kanalımın hangi ihlalden olduğunu belirtmeyen bir e-posta ile kalıcı olarak kapatıldığına dair kesin bir yanıt aldım.
2. Mevcut AdSense Durumu
- Kanalım kapandıktan sonra, AdSense hesabımı tamamen kapatmak istedim. İlk başta "Bu hesabı kapatamazsınız" uyarısını aldım.
- Daha sonra ilişkili YouTube ve AdMob hesaplarını AdSense'ten kaldırdım ve hesap kapatıldı.
- Şu anda AdSense panelime girdiğimde, sayfanın altında "Hesabı yeniden aktif etmek için butona basın" yazan mavi bir buton görüyorum. Bu, hesabın Google tarafından banlanmadığını, sadece benim tarafımdan kapatıldığını gösteriyor.
3. Asıl Sorun ve Güncel Stratejim
Şu anda yeni bir mail adresi ile açtığım, deneme çalışmalarımla başarılı ilerleyen ve yakın zamanda Para Kazanma Programı'na (YPP) başvurmayı düşündüğüm temiz bir YouTube kanalım var.Asıl Sorum:
- AdSense Tekrar Kullanımı: Mevcut (yeniden aktif etme butonu olan) AdSense hesabımı, yeni kanalım için kullanmam mümkün müdür?
- Yasaklı Kimlik Engeli: Aynı mail adresi ile açılmış kalıcı kapatılan (yasaklı) bir YouTube kanalının olması, AdSense'ten ödeme almama kalıcı bir engel teşkil eder mi? Google, yasaklı olan kişi (ben) ile AdSense sahibi (ben) arasındaki eşleşmeyi tespit edip yeni kanalda para kazanmayı reddeder mi?
4. Teknik Riskler (IP ve PC)
- Kalıcı kapatılan kanalı ve AdSense hesabımı yönetirken aynı bilgisayarı ve aynı statik/dinamik IP adresini kullandım.
- Soru: Yeni kanalımdan para kazanma başvurusunda bulunursam, Google'ın bu eski IP ve PC izlerini tespit etmesi, yeni kanalımda para kazanma onayını engeller mi?
5. Legal ve Sağlıklı Çözüm Arayışı
Bu şartlar altında, YouTube'dan para kazanmak için en sağlıklı, en yasal ve Google politikalarına en uygun çözüm yolu nedir?- Eski AdSense'i mi kullanmalıyım?
- Yoksa, yeni bir bilgisayar, yeni bir internet hattı (yeni IP), yeni bir telefon hattı alarak ve bunların tamamını bir aile bireyinin adına yaparak (yasal olarak farklı bir kullanıcı yaratarak) mı hareket etmeliyim?